Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Deze zomer zit heel Bredefleur in de full LED"

Tholen - Er stond al 6 hectare lelieteelt onder LED-lampen bij kwekerij Bredefleur en daar komt nu nog eens 9 hectare bij. "Van de zomer zit heel Bredefleur in de full LED", constateert Peter Evers tevreden. Het bedrijf kiest opnieuw voor Mechatronix, en ditmaal voor de nieuwste vierkanaals armaturen. "Het lijkt erop dat vierkanaals het eindstation is in LED. Daarmee zijn we op de toekomst voorbereid."

© Mechatronix

Opleving van de markt
De laatste SON-T lampen worden momenteel verwijderd uit de kassen van Bredefleur in Moerkapelle en in Luttelgeest en de teams zijn hard bezig de nieuwe vierkanaals Mechatronix armaturen te installeren. Daarmee is het bedrijf de eerste leliekweker die een volledig assortiment van onder LED-belichting aanbiedt: groot- en kleinbloemig, de oriental-achtigen en de dubbelbloemigen.

Het grootste deel van het assortiment van Bredefleur is beschermd in de afzet, waarvoor langlopende afspraken met veredelaars, bollenkwekers en broeiers gemaakt zijn. Zo komt het product gecontroleerd op de markt. "We willen dat vraag en aanbod in balans blijft, zodat de hele keten een gezonde boterham kan verdienen", vertelt Peter Evers, die samen met broers Thomas, Levi en Ruben de directie vormt van het familiebedrijf.

© Bredefleur

Rechts: Peter Evers

De huidige marktontwikkelingen bevestigen zijn visie: na twee tegenvallende jaren, is er voor de kleinbloemigen een opleving in de markt. "Na Covid is de afzet van bloemen in West-Europa moeizamer gegaan, en met name de kleinbloemigen hebben het rendement technisch moeilijk gehad", vertelt Peter.

De grootbloemigen, die voornamelijk afzet vinden in het voormalig Oostblok, bleven stabiel. Overwogen is het assortiment aan te passen. "Maar we zijn niet van het stoppen. We hebben langetermijnafspraken met onze leveranciers en willen voor hen ook een betrouwbare partner zijn. We hebben voor de kleinbloemigen nieuwe kanalen aangeboord, en zien die nu ook aantrekken."

© Mechatronix

Leercurve LED
Dit hele assortiment zal voortaan dus onder LED-lampen geteeld gaan worden. En ook al staan de broers geheel achter de keuze, toch zal de SON-T ook gemist worden. "Lelies kun je prima telen onder LED, daar ben ik van overtuigd. Maar het brengt wel uitdagingen met zich mee."

Het bedrijf werkt inmiddels al meer dan vijf jaar met LED, eerst in kleinschalige proeven en later op grotere schaal. "SON-T kwam qua lichtspectrum meer in de buurt van natuurlijk daglicht. Dat recept was eigenlijk zo gek nog niet. Bij LED draait alles om efficiëntie, en daardoor zit er weinig groen licht in. Nu ligt de uitdaging bij mijn broer om het oude SON-T-recept terug te vinden en meer natuurlijk licht toe te dienen."

De overgang naar LED bracht een leercurve met zich mee. "We hebben gemerkt dat er meer risico is op bladverbranding. Lelieblad is erg gevoelig en kan in het laatste stadium van de teelt verharden, wat de sierwaarde vermindert. Als dat gebeurt, moet je het blad plukken, wat weer extra arbeidskosten met zich meebrengt. We hadden hier met SON-T ook al mee te maken, maar met LED dien je doorgaans meer mmol toe, en dat lijkt het op de spits te drijven. Je vraagt toch meer van de plant."

Ook hier is de afgelopen jaren veel kennis over opgedaan. "We participeren ook in het collectieve onderzoek naar LED en halen daar veel kennis vandaan. Daar is ook uitgekomen dat je onder hele hoge micromollen eigenlijk geen lelie goed af kunt telen. Nu hebben we een hoogrendementlamp waarmee we overal 130 tot maximaal 140 mmol toedienen."

© Mechatronix

Ruben en Thomas Evers

Qua kosten een no-brainer
Qua kosten is investeren in LED namelijk een no-brainer. "De rendementen van SON-T tegenover LED gaat van 1.9 naar 4.0, dat is bijna het dubbele. Als je drie ton gas kunt besparen, en die kant ging het met de dagprijs van 45 cent op, dan ben je een dief van je eigen portemonnee als je geen LED ophangt. Je mist wel wat warmte en warmtestraling die je op moet wekken, maar hier is niet tegenop te werken. Qua teelt is het soms nog zoeken, en hoor ik mijn broer af en toe mopperen", lacht hij. "Maar ik doe de administratie en moet de bankrekening gevuld houden." Bovendien is hij ook realistisch in de verwachtingen. "We telen nu vijf jaar onder LED. Eerst in proeven, daarna steeds grootschaliger. Maar we hebben er bijna twintig jaar over gedaan om SON-T te perfectioneren. We leren veel, maar we zijn er nog niet."

© Mechatronix

Blauw licht
Het nieuwe vierkanaals-armatuur biedt daarop voorsorterend al wel de mogelijkheid tot het toevoegen van blauw licht. "Driekanaals vonden we prima, Nu hebben we ook blauw licht beschikbaar. Wat dat precies gaat doen voor de efficiëntere teelt of kwaliteit, weten we eigenlijk nog niet", erkent Peter. "Maar het prijsverschil was minimaal, en het LED-onderzoek ontwikkelt zich razendsnel. Daar willen we op inspelen." Hij vergelijkt het met een iPhone: "De laatste jaren is daar eigenlijk niet veel aan veranderd en zijn de functies gelijk gebleven. Zo zit het in mijn ogen met LED. De rendementen zitten nu op 4.0 en dat is relatief hoog, al zal er heus nog wel wat bijkomen. En het lijkt erop dat het vierkanaals het eindstation is."

Mede daardoor viel de keuze opnieuw op Mechatronix, die deze lamp al in de zomer konden leveren. "Voor een goede prijs-kwaliteitverhouding", vult Peter aan, die zichzelf toch als een kritische klant omschrijft als het gaat om de inkoop. "Als ik wat nodig heb, zit ik op de inkoopstoel, en ze hebben zeker hun best moeten doen. Dan is het voor beide kanten mooi om zo'n opdracht te kunnen doen." Bovendien bevalt de mentaliteit van het team van Mechatronixhem. "Zeker met de leveringsproblemen in de LED-sector, kies ik voor betrouwbaar, en dat hebben ze laten zien. Afgelopen najaar hadden we gedoe met de drivers, en dat is binnen drie maanden opgelost. Dan sta je je mannetje en laat je zien dat je commitment hebt naar een bedrijf. Dat komt overeen met het DNA van Bredefleur: als er iets is, los je dat van a tot z op."

© Mechatronix

Voor meer informatie:
MechaTronix
Tel: +31 (0)76 7901610
horti@mechatronix-europe.com
www.horti-growlight.com

Bredefleur
info@bredefleur.nl
www.bredefleur.nl