Sinds begin april kan Eurofins Agro ook de bodem analyseren op Paratrichodorus anemones dankzij uitbreiding van de DNA-analyse. Dit aaltje heeft vooral impact op de lelieteelt, maar ook andere gewassen kunnen schade oplopen. Op tijd signaleren is cruciaal om de juiste maatregelen te nemen of een ander perceel te selecteren voor gevoelige gewassen.
Het aaltje Paratrichodorus anemones is een vrijlevend wortelaaltje dat in 1965 voor het eerst werd ontdekt in Nederland (Loof, 1965). Hoewel de soort al meer dan 60 jaar aanwezig is, wordt de aanzienlijke schade in de landbouw pas het afgelopen decennium erkend.
Dit aaltje geeft onder andere problemen in bloembollen, met name in de lelieteelt. Maar ook andere gewassen zoals uien, suikerbieten granen kunnen schade oplopen of vermeerderen het aaltje. De symptomen die het aaltje veroorzaakt, zijn ernstige wortelschade, groeiremming en verminderde bloei. Bovendien maakt het aaltje het gewas vatbaarder voor andere infecties.
Wat is de levenscyclus van Paratrichodorus anemones?
Als een vrijlevend wortelaaltje voedt Pt. anemones zich met plantenwortels door deze vanaf de buitenkant aan te prikken. De levenscyclus omvat zes stadia: ei, vier juveniele stadia (J1–J4) en een volwassen stadium. Het aaltje plant zich voort van lente tot herfst, met optimale temperaturen tussen 15°C en 30°C. Onder gunstige omstandigheden (bijv. 22°C) voltooit hij zijn levenscyclus in ongeveer 22 dagen.
Als er geen waardplant aanwezig is, neemt de populatie van Pt. anemones geleidelijk af. De overlevingstijd in de bodem zonder waardplant varieert, maar is doorgaans 6 tot 12 maanden afhankelijk van omgevingsfactoren zoals bodemvocht, temperatuur en bodemstructuur. In droge omstandigheden sterven de nematoden sneller af, terwijl ze in vochtige bodems langer kunnen overleven. Daarnaast kunnen onkruiden en groenbemesters die als waardplant fungeren, ervoor zorgen dat de populatie minder snel afneemt of dat deze zelfs toeneemt doordat de aaltjes zich op deze planten kunnen blijven voeden.
Wat zijn de waardplanten van Paratrichodorus anemones?
De waardplantenreeks van Pt. anemones is groot. Naast in bloembollen, met name lelies zijn onder andere ook anemoon, suikerbiet, ui, kool, wortel en granen een waardplant. Het vrijlevende aaltje kan bovendien het tabaksratelvirus overdragen wat problemen kan geven in aardappels (stengelbont).
Voor meer informatie:
Eurofins Agro
https://eurofins-agro.com