Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Innovatiekringen toegelicht op slotsymposium praktijkprogramma

Afgelopen dinsdag was in Den Bosch het slotsymposium van het meerjarige LTO-programma 'Weerbaarheid in de praktijk'. Resultaten uit de innovatiekringen zijn daar toegelicht.

Het LTO-programma 'Weerbaarheid in de praktijk' heeft van 2022 tot 2025, met steun van het Ministerie van LVVN, gelopen in diverse sectoren waaronder de boomkwekerij. Binnen het programma hebben telers, adviseurs, praktijkonderzoekers, toeleveranciers en vakorganisaties in totaal twaalf praktijkpilots gewerkt aan praktische oplossingen richting 2030: het jaar dat teeltsystemen weerbaar en nagenoeg emissieloos moeten zijn.

© LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen / Rolf van KoppenPilotleider boomkwekerij Arno Engels legde de innovatiekringen uit op het slotsymposium, samen met Anneke van Dijk

Het slotsymposium was 8 april bij de ZLTO in Den Bosch. Het werd bijgewoond door meer dan 100 belanghebbenden en betrokkenen uit de gehele land- en tuinbouw, vakorganisaties en overheden waaronder LVVN en NVWA. "Er zijn flinke stappen gezet naar weerbare teelten", aldus programmamanager Edwin Lambregts. "In een weerbare teelt vervang je niet het ene middel door een ander, maar werk je volgens een geïntegreerde gewasaanpak."

De praktijkpilots draaiden in zowel open teelten (waaronder bieten, bollen, fruit en bomen) als gesloten teelten (glastuinbouw). In de boomkwekerij zijn door middel van innovatiekringen in verschillende teeltregio's vraagstukken van kwekers aangepakt (lees hier een update van afgelopen jaar). De kennis die de afgelopen jaren in de innovatiekringen is opgedaan, wordt verwerkt in een leidraad voor de sector: wat kan weerbaar kweken inhouden, hoe kun je ziekten, plagen en onkruid geïntegreerd beheersen?

Werken aan vervolg
Achter de schermen wordt gewerkt aan een vervolg van het praktijkprogramma. Het duurt immers nog vijf jaar voordat het 2030 is. Remmen of stilstaan in de transitie van gangbaar kweken met chemische middelen naar weerbaar kweken met zo weinig mogelijk chemie: dat kan niet op weg naar 2030. "Door te remmen is nog nooit iemand verder gekomen", aldus Ron Mulders (LTO portefeuillehouder Gezonde Planten).

'Overheid blijft financieren'
De overheid blijft op de lange termijn de transitie financieren, in de vorm van PPS-projecten (publiek-private samenwerking). Dat meldde Susanne Sütterlin, manager Gewasbescherming en Fytosanitair bij LVVN, op het slotsymposium. "Een gewas zul je altijd moeten beschermen. De vraag is alleen hoe je dat doet? Wij willen toe naar een systeemaanpak waarin je maatregelen neemt om je gewas te beschermen. Dat is noodzakelijk, want de krimp van het middelenpakket zet verder door."

Bron: LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Publicatiedatum: