Tholen - Het uithangbord van de Nederlandse tuinbouw? Een altijd vrolijke man die de zeventig jaar in rap tempo nadert. Klinkt misschien vreemd, maar de afgelopen tien jaar leidde Aad Verduijn met World Horti Tours naar schatting 15.000 geïnteresseerden rond in de Nederlandse tuinbouw. Dit is de sector die zijn hart heeft gestolen. "Als ik door het Westland rijd, geniet ik elke keer weer van de kassen. Ik vind het helemaal goud om dit te kunnen doen."
"Er zijn zoveel mensen die niet weten wat er in de Nederlandse glastuinbouw gebeurt. Ze denken dat we met klompen en kaplaarzen aan gif lopen te strooien en energie vernietigen, maar het tegenovergestelde is waar: het is topsport. Dat wordt wel eens vergeten: mensen die een bos chrysanten kopen staan niet stil bij de lange dag en de korte dag, of wat trips in een gewas kan betekenen. Telers weten dat als ze er niet 100% voor gaan, ze beter kunnen stoppen. 99,9% is niet voldoende in de tuinbouw."
Aad stroomt wat de tuinbouw betreft over van enthousiasme, en ook van trots. "We zijn de allerbeste van de hele wereld als het gaat om telen in glazen kassen, en als het gaat om het bouwen van glazen kassen. Over ieder detail is nagedacht: het kleinste boutje, schroefje, en haakje. Kunnen we het schermdoek sterker maken, of lichter? Kan de watergift efficiënter, kan het intern transport veiliger? Die innovaties, dat is het mooiste. De WKK, de geothermie, de SON-T en nu de LED van de laatste jaren. En dan denk je de hele tuin op orde te hebben, en dan komt het volgende er weer aan: straks gaan de chrysanten de grond nog uit. Die tuinders gaan maar door. Als een tuinder een daalder verdient, geeft-ie een knaak uit. Dat is de kracht van de tuinbouw."
Zelf heeft Aad nooit als teler gewerkt. "Ik geef het je te doen. Regel het maar. Nu zie je bedrijven met een vent voor de energie, een vent voor de teelt. Maar die kleinere bedrijven doen het allemaal nog zelf, van de inkoop van het stekmateriaal tot het gas, de elektriciteit, de substraten, de potten..." Om teler te zijn, moet je in de wieg gelegd zijn, vindt hij. "Dan zeggen ze dat er zoveel geld verdiend wordt en dat er zoveel grote huizen en auto's staan in het Westland. Maar als je er om half 6 's ochtends rijdt, zijn ze daar al aan het werk. Dus mag het dan ook een keer?" Bovendien, geld verdienen? "Als ik het druk heb met rondleidingen, verdien ik geld. Als een bakker veel verkoopt, heeft-ie geld, en een autoverkoper ook. Maar als teler kun je je helemaal het schompes gewerkt hebben, en dan levert het niets op", verwijst hij naar de marktprijzen. "Je moet er maar tegen kunnen. En toch, ook als het niet goed gaat, weten ze te overleven, en is er elke keer iets nieuws. Energiecrisis? De tuinbouw innoveert. Dan maar drie schermen in de kas. Ik vind het prachtig."
Het is dit enthousiasme dat hij overbrengt aan de klanten van World Horti Tours. Tien jaar geleden, na een lange carrière in de technische kant van de tuinbouw, bevond hij zich naar eigen zeggen een beetje in een dal. Een coach liet hem opschrijven waar hij goed in was. "Dat viel niet mee, maar naar voren kwam dat ik verstand heb van techniek, aardig wat kan kletsen en graag met mensen omga." Dat komt allemaal tot zijn recht in Westland Horti Tours, het bedrijf dat hij in 2015 opzette om professionele rondleidingen in de tuinbouw te geven. Daarnaast fabriceert hij de Tank Level Indicators, die hij enkele jaren geleden ontwikkelde, en werkt hij nog een dag in de week voor techniekbedrijf MJ-Tech. "Die combinatie is prachtig. Kan ik overal wat doen, overal wat helpen, en spreek ik overal weer mensen, want ik ben een geboren oud wijf."
© Westland Hortitours
© Westland Hortitours
Met Westland Horti Tours boort Aad een heel internationaal publiek aan. De bekendste is toch wel Jack Ma geweest, de Chinese Alibaba oprichter en multimiljonair. "De meeste bezoekers komen uit Azië, en dan veruit de meesten uit Korea", vertelt hij bij de kast in zijn kantoor, bomvol met geschenken van tevreden bezoekers. "Studenten, toeristen, en veel business-to-business. Op school dacht ik dat ik geen Engels nodig had, en ik praat nog steeds steenkolen-Engels, maar dat is altijd nog beter dan wanneer zij Nederlands spreken. En het gaat steeds beter, want de technische woorden ken ik inmiddels wel." Maar ook Nederlanders weten hem te vinden. Allemaal kunnen ze rekenen op diverse bedrijfsbezoeken en Aads enthousiaste verhaal.
© Westland Hortitours
Ondanks dat bedrijven de afgelopen jaren veel strenger zijn geworden met betrekking tot bezoekers op de kwekerij, is hij ook bij veel telers een welkome gast. Toch klinkt er soms kritiek. "Verduijn, je leert al die mensen hoe ze moeten telen", schetst hij. "Schei toch uit. Ik weet het zelf niet eens, ik heb altijd in de techniek gewerkt. Ik vertel wat er aan de hand is." En voor de tuinbouw is-ie ook een uithangbord. "Promoot ons maar, en promoot ons product maar", zeggen de telers immers zelf. "Ik zeg niet dat ze door mij meer tomaten of chrysanten verkopen, maar als mensen weggaan zeggen ze dat ze heel anders tegen de tuinbouw aankijken dan toen ze binnenkwamen."
Voor meer informatie:
Westland Horti Tours
info@westlandhortitours.nl
www.westlandhortitours.nl