Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastelers voor droge voeten: Rainlevelr verwelkomt 100ste deelnemer

Begin dit jaar sloot The Valley zich als honderdste deelnemer aan bij Rainlevelr, het netwerk van glastelers dat helpt wateroverlast in de regio te voorkomen. Hoogheemraad Manita Koop, wethouder Michiel Ferwerda van de gemeente Westland en Jacco Vooijs, voorzitter van Glastuinbouw Westland bezochten op 11 april The Valley om deze mijlpaal te vieren. Naast het terugblikken op behaalde successen, keken alle partijen ook vooruit. De ambities van Rainlevelr zijn groot en ook dit jaar staat er veel op de agenda.

© Rainlevelr
In Rainlevelr maken telers bij dreigende hoosbuien ruimte in hun wateropslag, zodat het overtollige regenwater tijdelijk opgevangen kan worden. Zo dragen zij op vrijwillige basis bij aan het voorkomen van wateroverlast. Het klimaat verandert en dat merken we doordat extreme buien steeds vaker voorkomen en er ook steeds meer neerslag valt. Daarnaast is de ruimte in het gebied voor uitbreiding van het watersysteem beperkt en dus zijn er andere manieren nodig om water op te vangen. Rainlevelr is een voorbeeld van een innovatieve manier om meer opvangcapaciteit te creëren voor water zonder dat het ruimte kost.

Jack Groenewegen Algemeen directeur van The Valley is enthousiast: "Wij van The Valley maken graag deel uit van het Rainlevelr project. We hebben in het verleden zelf onder water gestaan, dus we kennen het belang. Daarnaast willen we in de stuurgroep graag meedenken om nog meer uit het project te halen."

Ruim 530 hectare, 108 deelnemers
Sinds de honderdste aansluiting begin dit jaar, zijn nog acht glastelers aangesloten. Dat houdt in dat ruim 530 hectare glas aangesloten is op het Rainlevelr systeem. Dat is ongeveer 15% van het 'glazen dak' in het beheergebied van Hoogheemraadschap Delfland. Het doel is dat 80% van de Delflandse glastuinbouw in 2037 meedoet met Rainlevelr.

Hoogheemraad Manita Koop benadrukt: "Met nu 108 deelnemers zijn we goed op weg, maar we zijn er nog niet. Om te kunnen blijven wonen en werken in ons gebied, zullen we allemaal aan de slag moeten. Ik wil dan ook de deelnemende glastelers bedanken en de rest oproepen om mee te doen. Sluit je aan bij Rainlevelr en zet je in voor een klimaatkrachtig Delfland."

© Rainlevelr
Automatisering en vergroten effect op wateroverlast: speerpunten voor 2025
Rainlevelr is een samenwerking tussen individuele glastelers, de gemeente Westland, Glastuinbouw Nederland en het Hoogheemraadschap van Delfland. De afstemming tussen deze partijen vindt plaats binnen de stuurgroep. Jack Groenewegen van The Valley neemt hierin naast Koop, Ferwerda en Vooijs als vierde lid plaats namens de glastelers. Dit is een nieuwe samenstelling en dus bood de viering van de honderdste ook een mooie gelegenheid om kennis te maken en de toekomstplannen te bespreken.

"Mooi dat zoveel ondernemers het maatschappelijk belang van Rainlevelr inzien. Het samen zoeken naar innovatieve oplossingen is belangrijk en daar zetten we stappen in, zoals het onderzoeken van ondergrondse wateropslag. Dit is cruciaal voor de toekomstige gietwatervoorziening," aldus Jacco Vooijs, voorzitter Glastuinbouw Westland.

© Rainlevelr
Na acht jaar Rainlevelr heeft het project veel praktijkkennis opgeleverd. Ze weten nu beter hoe regenwater van kassen het systeem van sloten en vaarten beïnvloedt en ook wanneer dat watersysteem zijn kritieke grenzen bereikt. Deze kennis gaan ze in de verdere ontwikkeling van Rainlevelr gebruiken: ze verfijnen het systeem, zodat ze nog meer neerslag op het juiste moment opvangen. Tegelijk blijven ze inzetten op het verwelkomen van nieuwe deelnemers. Het doel? Een glastuinbouwsector die bijdraagt aan het verminderen van wateroverlast en aan klimaatadaptatie van de hele regio.

Wethouder Michiel Ferwerda van de Gemeente Westland: "Ik vind het mooi om te zien hoe de Westlandse tuinders samenwerken met de verschillende partijen om wateroverlast tegen te gaan. Qua innovatie is deze mooie sector op veel fronten van meerwaarde."

Voor meer informatie:
Rainlevelr
info@rainlevelr.com
www.rainlevelr.com

Publicatiedatum: