Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Snijrozen uit Israël, Kaapverdië, Madagaskar, Mauritius, Réunion en Sint Helena

Vondsten Afrikaanse fruitmot leiden tot aanvullende maatregelen

De Europese Unie heeft aanvullende eisen ingesteld voor snijbloemen van roos (Rosa spp.) uit bepaalde landen. De maatregelen houden verband met vondsten van de Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta Meyrick, False Codling Moth) tijdens importinspecties.

Q-organisme
De Afrikaanse fruitmot is een EU quarantaine-organisme. Introductie in de EU van een Q-organisme kan verregaande economische en maatschappelijke gevolgen hebben. Daarnaast is de Afrikaanse fruitmot aangewezen als prioriteitsorganisme, wat betekent dat de EU extra voorzorgsmaatregelen kan nemen.

Nieuwe eisen
De nieuwe eisen voor snijbloemen van roos gelden voor de landen van het Afrikaanse continent: Israël, Kaapverdië, Madagaskar, Mauritius, Réunion en Sint Helena. Deze landen hebben van tevoren bij de EU moeten aangeven wat de status is van dit plaagorganisme in het land. Daarbij moest 1 van de volgende opties worden gekozen:

1. land is vrij
2. gebied is vrij
3. erkende productieplaats is vrij
4. erkende productielocatie is vrij van, én een systeemaanpak, óf een na-oogst behandeling

Het land moet bij 2, 3 en 4 vooraf communiceren wat respectievelijk hun vrije gebieden en/of erkende productieplaatsen en/of erkende productielocatie zijn.

Voor meer informatie: Bijschrijvingen bij import anders dan groenten en fruit.

Ingangsdatum is 26 april 2025. Dat betekent dat het Fytosanitair Certificaat bij import van rozen snijbloemen uit deze landen vanaf deze datum de verplichte bijschrijving moet bevatten. Daarnaast zal bij de inspectie gecontroleerd worden of het land van origine zich vooraf heeft gemeld bij de EU.

Het Kwaliteits-controle-bureau (KCB) ziet hierop toe en legt passende maatregelen op bij afwijkingen.

  • Bij ontbreken van de juiste bijschrijving: zending wordt tijdelijk vastgelegd, toestemming aanvragen voor aanzuiveren Fytosanitair Certificaat.
  • Gebied, productieplaats of productielocatie staat niet op de lijst: zending wordt geweigerd.

Bron: NVWA

Publicatiedatum: