Duurzaam en milieuvriendelijk telen is dé richting waar PATS naartoe wil. In theorie klinkt het eenvoudig. "Zoek op 'duurzaam telen' en de zoekmachine overspoelt je met modellen, methodes en adviezen. Maar de praktijk? Die is weerbarstig. Hoe bestrijd je een plaag preventief? Wanneer begin je met ingrijpen? En wie zorgt ervoor dat alle interventies zorgvuldig worden geregistreerd en geëvalueerd op effectiviteit?" Bram Tijmons, CEO & co-founder van PATS bespreekt het.
Het registreren van acties en het trekken van de juiste conclusies kost tijd, aandacht en structuur, iets waar het in de drukte van het seizoen vaak aan ontbreekt. Daarom maakt PATS nu de cirkel rond met de PATS-Kalendar. "De Kalendar is jouw digitale logboek voor het bijhouden, plannen en evalueren van interventies tegen plagen. Hierin leg je eenvoudig vast welke acties je hebt genomen: welk middel je hebt ingezet, waar en wanneer."© PATSHet PATS-C en Trap-Eye dashboard
Duurzame teelt vraagt om slimme tools
"Bij PATS begrijpen we jouw uitdagingen. Daarom bieden wij al jaren de geavanceerde oplossingen PATS-C en Trap-Eye aan voor het monitoren van nagenoeg alle vliegende plaaginsecten in de kas," legt hij uit.
"PATS-C observeert jouw kas iedere nacht en registreert nauwkeurig welke plaagmotten aanwezig zijn, en hoe de plaag zich van dag tot dag ontwikkelt. Denk aan de Turkse mot, de Duponchelia mot en de Afrikaanse fruitmot (FCM). Elke ochtend krijg je voor elke plaag overzichtelijke inzichten op basis van objectieve data."
Trap-Eye, ontwikkeld in samenwerking met Biobest, monitort kleinere insecten waaronder witte vlieg en trips volledig automatisch. "Met 40 meetpunten per hectare zie je precies waar de druk in de kas oploopt en wanneer je in actie moet komen."© PATSDe Kalendar. Op 25 juli heeft deze gebruiker een gewasbeschermingsproduct ingezet.
De volgende stap: PATS-Kalendar
Signaleren, identificeren en monitoren is het startpunt, en is vanuit PATS breed beschikbaar, ongeacht het gewas of de locatie. "En vanaf nu leg je met de Kalendar eenvoudig vast welke acties je hebt genomen: welk middel je hebt ingezet, tegen welke plaag, waar en wanneer. Daarna zie je in één oogopslag wat het effect was, en hoe de plaagdruk zich vóór en na jouw ingreep heeft ontwikkeld. Zo leg je eenvoudig verbanden tussen de door jou genomen acties en het daadwerkelijke effect. Terugkijken, leren, verbeteren en weer vooruitkijken. Daarmee wordt het steeds makkelijker om preventief te werk te gaan tegen opkomende plagen."
Kalendar biedt:
- Inzicht in de middeleninzet gekoppeld aan plaagdruk
- Evaluatie van de effectiviteit per actie
- Meer grip op timing en strategie
- Een rustiger en duurzamer teeltproces
© PATSOp de x-as staan de dagen, op de y-as de nachtelijke mottendetecties in een groentegewas bij een anonieme gebruiker. De inzet van een gewasbeschermingsmiddel op 25 juli heeft zichtbaar effect gehad: de ontwikkeling van de volgende generatie motten is sterk geremd, met een halvering van de activiteit in de daaropvolgende generatie (golf).
Van handboek naar houvast
Met PATS-Kalendar worden acties en processen niet alleen slimmer, maar ook een stuk rustiger, aldus Bram. Geen losse notities, vergeelde papieren schema's, overtikken in Excel sheets, maar een centrale plek waar alles samenkomt: data, acties en resultaten.
"En wie weet, wat vandaag nog registratie is, vormt straks wellicht de basis voor automatische voorspellingen van belangrijke plaagmomenten én voor jouw situatie de beste interventiemomenten."
Voor meer informatie:
PATS
info@pats-drones.com
www.pats-drones.com