Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties op uitzending PAN-NL en Kassa

"Bewustwording is belangrijk, maar nuancering nodig"

Kassa kocht als steekproef bij Welkoop, Intratuin en Praxis een aantal populaire voorjaarsbloemen. Tijdens onderzoek door PAN-NL en Kassa zijn 27 verschillende pesticiden op de voorjaarsbloeiers aangetroffen, delen zij in deze uitzending.

Reactie Tuinbranche Nederland
Tuinbranche Nederland reageert op de uitzending. De branche erkent in de reactie het belang van dit soort onderzoeken, omdat ze helpen om scherp te blijven en consumenten bewust te maken van hun invloed op vergroening via hun aankopen.

Uit het onderzoek blijkt dat de gebruikte middelen legaal zijn en volgens de regels zijn toegepast. De stoffen zijn goedgekeurd door Europese en Nederlandse instanties en breken na verloop van tijd af. Het is dus logisch dat er resten worden aangetroffen, zolang deze binnen de normen blijven.

Tuinbranche Nederland geeft aan al langere tijd werk te maken van het verminderen van milieubelasting. Sinds 2016 werkt de sector met het brancheplan 'Ambitie Gewasbescherming in de Sierteelt', waarin strengere eisen staan dan wettelijk verplicht is. Zo wordt er onder meer gestuurd op het beperken van schadelijke middelen en het aantal resten per plant. Er is ook een sanctieregeling voor kwekers die zich niet aan de afspraken houden.

De branche erkent dat er nog verschillen zijn tussen kwekers. Zo kwam lavendel naar voren als plant met relatief veel resten, wat overeenkomt met eerdere metingen. Daarom werkt een groep lavendelkwekers nu samen aan verbetering. Ook kijkt de sector kritisch naar kwetsbare plantensoorten en het moment waarop bepaalde planten in het schap liggen.

Verder wil de branche meer werk maken van chemievrije teelt. Het doel is om in 2030 zeventig procent van de tuinplanten zonder chemisch-synthetische middelen te laten kweken.

Tuinbranche Nederland benadrukt het belang van groen in de tuin, zowel voor biodiversiteit als voor het welzijn van mensen. Ze roept consumenten op om bewuste keuzes te maken en geeft aan dat de sector zich blijft inzetten om het aanbod steeds duurzamer te maken.

Reactie Wilco Dorresteijn (Delphy)
Teeltadviseur Wilco Dorresteijn (Delphy) deelt het volgende bericht op LinkedIn. "Afgelopen dagen heb ik enkele telefoontjes gehad over residu op tuinplanten. PAN-NL heeft namelijk 2 april 2025 weer een steekproef genomen van vijftien tuinplanten bij een drietal tuincentra en deze onderzocht op de aanwezigheid van residu van gewasbeschermingsmiddelen. In een uitzending van Kassa van aanstaande zaterdag 19 april worden de resultaten gepresenteerd.

PAN kennende zullen tuinplanten weer worden bestempeld als zeer schadelijk voor insecten en de nuance zal wel ontbreken. Dat is erg jammer, want het zou zo leuk zijn als er op tv eens aandacht is voor alle mooie kwekerijen en alle stappen die jullie al hebben gemaakt. Er wordt steeds meer biologische bestrijding toegepast. Veel bedrijven zijn gecertificeerd (o.a. MPS) en werken volgens de Ambitie 5.0 van Tuinbranche. De Toxic12 van PAN wordt uitgefaseerd, etc, etc. Helaas goed nieuws = geen nieuws. Dus dat zal wel niet op tv komen.

Wij krijgen van jullie veel vragen hoe jullie aan Ambitie 5.0 kunnen voldoen en het gebruik van bepaalde middelen het liefst naar nul kunnen reduceren. Dat is een mooie maar ook moeilijke uitdaging, want de meeste afnemers willen geen enkel vlekje of beestje op een plant. Zeker als jullie planten exporteren zijn de eisen streng en kunnen een paar beestjes zorgen dat de export wordt afgekeurd. Een ketenaanpak is dus nodig. Wij helpen daarbij graag met advies of onderzoek.

Dan nog even over 'gifplanten'. Is het echt zo slecht gesteld?
De titel 'gifplant' wordt door PAN toegekend aan de plant met het hoogste gehalte residu. Nuance ontbreekt daarin. Het aantal mg/kg zegt niets over de giftigheid. Ik heb gehoord dat het dit jaar gaat om een plant met een hoog gehalte propamocarb. Dat is een toegelaten schimmelmiddel (Previcur/ Axidor) en staat niet op de Toxic12 lijst van PAN. Kijk ook maar eens wat PAN over dit middel zegt in hun rapportage 2023, 2024.

Jaarlijks doen CLM en Natuur en Milieu zelf residu-onderzoek in opdracht van Tuinbranche Nederland . Dit is een veel uitgebreidere steekproef (meer planten) dan PAN en dus betrouwbaarder. Hieruit blijkt dat het qua residu steeds beter gaat en er dus flinke stappen worden gemaakt. Dat is positief en stimuleert ook om hier gezamenlijk mee door te gaan."

Reactie Intratuin
Intratuin deelt de volgende reactie op de uitzending in een bericht op LinkedIn: "In de uitzending van Kassa op zaterdag 19 april werd Intratuin genoemd in een nieuwe steekproef van PAN-NL. In dit onderzoek zijn bloeiende tuinplanten getest op de aanwezigheid van residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Het onderzoek richtte zich op planten die van nature aantrekkelijk zijn voor insecten, zoals lavendel, vlinderstruik en klokjesbloem.

Intratuin werd in dit onderzoek meegenomen met een steekproef van verschillende bloeiende planten. De uitkomsten laten zien dat planten bij Intratuin gemiddeld de minste residuen bevatten: 3,2 soorten per plant.

We zijn ons er tegelijk van bewust dat dit geen reden is om achterover te leunen. Ook deze uitkomsten onderstrepen het belang van een schonere en duurzamere sierteeltketen."