Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bescheiden groei bloemen- en plantenexport in eerste kwartaal 2025

De Nederlandse bloemen- en plantenexport heeft het eerste kwartaal van 2025 afgesloten met een bescheiden groei van 1%, waarmee de totale exportwaarde uitkomt op bijna 2,1 miljard euro. Dat maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) bekend op basis van exportstatistieken van Floridata.

© VGB

Volumes blijven achter, omzet stabiliseert
De exportwaarde van snijbloemen laat een stijging zien van 2% en komt daarmee uit op 1,4 miljard euro. De export van planten bleef stabiel op 0,7 miljard euro. Ondanks deze lichte groei lopen de exportvolumes terug: het volume snijbloemen ligt 5% lager dan vorig jaar, terwijl het plantenvolume 3% achterblijft.

"De cijfers laten een hapering zien in het eerste kwartaal; januari begon goed, maar daarna werd het minder," aldus Matthijs Mesken, directeur van de VGB. "Daarbij viel Pasen dit jaar later dan vorig jaar, wat ook voor een vertekend beeld zorgt. We verwachten daarom een positievere uitkomst voor april."

Ook de weersomstandigheden in de importlanden speelden een rol, evenals een lager aanbod van tulpen. Deze factoren droegen bij aan hogere prijsvorming voor bloemen.

Groei in export buiten de traditionele top 3
De drie grootste exportlanden -Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk- lieten alle een daling zien van tussen de 1,5% en 2,5%. De groei komt dit kwartaal met name uit andere landen, zoals Polen en de Verenigde Staten. Ook het supermarktsegment blijft groeien, met een stijging van 1,6 procentpunt ten opzichte van vorig jaar.

"Het aantal bloemisten neemt de laatste jaren verder af in Nederland en omringende landen. Daardoor verschuift de afzet steeds meer richting het supermarktsegment," legt Mesken uit.

Fytosanitaire uitdagingen en tijdelijke verlichting
Er is positief nieuws te melden over het Britse plantenpaspoort. Een overgangsperiode van anderhalf jaar is ingesteld, waardoor de Britse plantenpaspoorten nog in het exporterende land aan de planten/zendingen gehangen mogen worden.

Tegelijkertijd leidt de uitbreiding van de keuringsplicht per 1 juli 2025, voor groenten en fruit, tot nieuwe zorgen over de inspectiecapaciteit in Nederland en in het VK. Zo hoopt VGB dat er voldoende capaciteit beschikbaar blijft om de keuringen van bloemen en planten tijdig te kunnen blijven uitvoeren.

Daarnaast vormt de import van rozen uit Afrika een extra uitdaging. Deze import brengt risico's met zich mee op het gebied van de False Codling Moth, waarop de Europese Unie strenge eisen stelt.

Geopolitieke onzekerheid drukt op het sentiment
De internationale handelssituatie zorgt voor toenemende onzekerheid. "Wat nu in de Verenigde Staten gebeurt onder president Trump is roekeloos en onvoorspelbaar," zegt Mesken. "De handelsoorlog met China lijkt los te barsten, maar dit zal ook gevolgen hebben voor Europa. Duitsland is economisch sterk afhankelijk van de VS, en het is niet ondenkbaar dat consumenten op termijn minder te besteden hebben." Trump heeft nog geen duidelijkheid gegeven over het uiteindelijke importtarief, of dit nu 10% of 20% zal zijn. "Dat maakt het lastig om verwachtingen uit te spreken over de handelsontwikkelingen," aldus Mesken.

Toch blijft de sector positief gestemd. "Consumenten blijven onze bloemen en planten waarderen. En hoewel het niet altijd makkelijk is, staan in het tweede kwartaal belangrijke bloemendagen zoals Pasen en Moederdag nog voor de deur. We blijven als handel optimistisch en zetten ons dynamisch in om kansen in de markt te benutten."



Voor meer informatie:
VGB
info@vgb.nl
https://www.vgb.nl/

Publicatiedatum: