Tholen - In samenwerking met SMK, Bionext, Biobol, Biotuinders, Slow Flowers, Pure Organics en de vereniging Biologische Sierteelt Nederland, heeft onder leiding van projectleider Maaike Raaijmakers van Bionext onderzoek plaatsgevonden naar de kritische succesfactoren voor de verdere ontwikkeling van de biologische sierteelt in Nederland. De biologische sierteeltsector is namelijk volop in ontwikkeling. Zo is er met de oprichting van Biologische Sierteelt Nederland onlangs een landelijke vereniging ontstaan die alle telers van biologische bloemen, bloembollen, vaste planten en bomen samenbrengt. Ook handel en afzet zijn in beweging: de komst van Wilderful, de ambities van Intratuin en de toenemende vraag naar duurzaamheidscertificering. Welke kansen en uitdagingen bieden deze ontwikkelingen voor alle partijen in de biologische sierteeltketen? En wat betekent dit voor de toekomst van de biologische sierteelt?© CPProjectleider Maaike Raaijmakers opent de slotbijeenkomst
Tijdens de goed bezochte slotbijeenkomst in het Warmonderhof in Dronten werd de brede vertegenwoordiging uit de sector, onder leiding van gespreksleider Miriam van Bree, op deskundige wijze door het proces geleid.
Presentaties
Gedurende twee presentatiesessies, waarvan de eerste bestond uit drie korte presentaties van drie ondernemers die op geheel eigen wijze vorm hebben gegeven aan een rendabel biologisch bedrijfsmodel, kwamen verschillende inzichten naar voren. Jacolien Cleveringa van bloemenkwekerij Bijenbrood heeft zich de afgelopen tien jaar sterk gemaakt voor het stimuleren van rechtstreekse verkoop, waarbij voor haar een belangrijke kritische succesfactor bleek het geven van voorlichting vanuit een educatief perspectief.
John Huiberts van de gelijknamige bloembollenkwekerij pleitte voor meer voorlichting over de functie van de bodemkwaliteit als basis voor een succesvolle omschakeling. "Out of the box durven denken" is zijn devies, waarbij hij verwees naar de woorden van Einstein: "We kunnen de problemen niet oplossen vanuit dezelfde denkwijze van waaruit de problemen zijn ontstaan." Geert van 'T Hof, voorzitter van de Vereniging Biologische Sierteelt Nederland, maakt zich sterk voor het bevorderen van voorlichting, kennisdeling en het geven van adviezen aan zowel bestaande biologische kwekers als toekomstige omschakelaars. Hij benadrukte het belang van de overheid, die naar zijn mening een actieve rol moet spelen bij het geven van voorlichting.
© CPVan links naar rechts: John Huiberts, Jacolien Cleveringa, Geert op 't Hof en Miriam van Bree na de eerste presentatieronde
De tweede sessie ging over het stimuleren van de afzet, waarbij thema's als directe afzet, de rol van de retailers, certificering en het stimuleren van omschakelaars aan bod kwamen. Denise Collignon van de nieuwe formule Wilderful benadrukte het belang van een landelijk dekkend netwerk van biologische bloemisten om de verkrijgbaarheid te vergroten. Zij verwees naar een onderzoek van Natuur en Milieu uit 2025, waaruit bleek dat 63% van de bestaande bloemenkopers biologische bloemen zou willen kopen, maar dat 83% van die groep niet op de hoogte is van de verkrijgbaarheid. Bob Leenders, retailadviseur met een lange carrière binnen Intratuin, stelde dat de verkrijgbaarheid kan worden vergroot door kwekers te dwingen om te schakelen. Volgens hem is het soms nodig om krachtig op te treden om veranderingen in de keten door te voeren. De biologische plant- en sierteeltsector moet zich vanuit een helder certificeringsbeleid eenduidig in de markt profileren.
Daarom is Jeroen Oudheusden van de certificeringsorganisatie FSI een voorstander van de harmonisatie van de certificaten. FSI stelt dat verduurzaming, bijvoorbeeld via de CO₂-voetafdruk, een belangrijke aanvulling vormt op de bestaande certificaten. In zijn optiek zou een allesomvattende internationale norm een bovenwettelijke gedraging zijn die bijdraagt aan de verduurzaming van de gehele sector, tot en met de consument. Tot slot gaf John Jansen van SMK, de organisatie die het onafhankelijke keurmerk 'On the way to PlanetProof' beheert, inzicht in zijn streven om gangbare telers via voorlichtingsinitiatieven bewust te maken van de noodzaak om te schakelen.
© CPVan links naar rechts: Bob Leenders, Denise Collignon, John Jansen, Jeroen Oudheusden en Miriam van Bree
Tot slot
Alle vertegenwoordigers zijn het erover eens dat de biologische ontwikkeling niet meer te stoppen is. Het aanbod van middelen neemt af, de consument wordt bewuster en de kwekers actiever, terwijl de druk op de gangbare telers ook steeds toeneemt. Er is echter veel te winnen op het gebied van voorlichting en actieve marktbewerking. Het onderwijs vormt daarbij de belangrijkste basis voor de groei en continuïteit van de sector. Blijkbaar zijn er te weinig Nederlandse stagiaires beschikbaar, wat een zorgelijke ontwikkeling blijkt te zijn. Een tweede aspect is het intensiveren van bedrijfsbezoeken, met als doel kennis te kunnen delen.
Maaike Raaijmakers sloot de middag af met het verschaffen van inzicht in de toegevoegde waarde van Bionext en de rol die zij kunnen en willen spelen om de biologische sierteeltketen te laten floreren. Tevens maakte zij bekend dat deze bijeenkomst wordt opgevolgd door de oprichting binnen Bionext van een Ketengroep Sierteelt. Want iedereen was en is het erover eens: de biologische sierteeltsector verdient een rooskleurige toekomst.
Voor meer informatie:© CPMaaike RaaijmakersBionext
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
Tel.: +31 (0)30 2339970
raaijmakers@bionext.nl
www.bionext.nl