Afgelopen maanden heeft de Programmaraad van Kennis in je Kas (KijK) vier energieprojecten goedgekeurd: Organische reststromen als biogene CO2-bron, The power of sunlight, MTO voor de glastuinbouw en Ondersteuning Kas als Energiebron 2025 bij wkk/bio-energie/waterstof.
Organische reststromen als biogene CO2 bron
Het doel van dit project is te onderzoeken of kortcyclische organische reststromen zoals plantenloof, champost (het restproduct van champignonproductie) en bermgras als een alternatieve biomassa ingezet kunnen worden om aan de biogene CO2 behoefte van een glastuinbouwkas of -gebied te voldoen.
The power of sunlight
De ontwikkeling van innovatieve technologieën die het zonlichtspectrum gericht veranderen en deze in kasmaterialen implementeren en testen zoals schermen, coatings en kasdekmaterialen. Dat is het doel van dit project. Op termijn zijn nieuwe schermen, coating en kasdekmaterialen ontwikkeld die door de praktijk gebruikt kunnen worden waarmee energie bespaard kan worden
MTO voor de glastuinbouw
Het project beoogt generieke kennis te genereren over de effecten van MTO (Middelhoge Temperatuur Opslag) op de grondwaterkwaliteit en functies van de bodem. Deze kennis is nodig om bottlenecks in de beoordeling van vergunningaanvragen en monitoring te verhelpen. Daarnaast is het doel beheerstrategieën ontwikkelen om energie-efficiëntie te vergroten én negatieve effecten op de leefomgeving te mitigeren door het beperken van warmteverliezen, bijvoorbeeld via aanpassingen van de injectie- en onttrekkingscycli en technieken als Power2Heat. Voor dit project is een bijdrage gevraagd aan de Topsector Water.
Ondersteuning Kas als Energiebron 2025 bij WKK | Bio-energie | Waterstof
Dit project biedt ondersteuning bij investeringsbeslissingen en beleidsvorming rond WKK, bio-energie en waterstof door marktinzichten, technische analyses en beleidsondersteuning te leveren. Hiermee worden ondernemers geholpen bij keuzes in duurzame energieoplossingen en krijgt beleid richting op basis van actuele data en praktijkervaring, zoals inzicht in warmtekosten van WKK versus alternatieven en beleidsondersteuning o.a. voor de bijmengverplichting groen gas, energiebelasting, ETS2, netcongestie en methaanslip.
Bron: Kennis in je Kas